Zelf mede maken: terug naar de Vikingtijd

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 09:37

Mede, ook wel bekend als honingwijn, is een fascinerende drank die wordt verkregen door rauwe honing te vergisten met water, soms aangevuld met vruchten, kruiden, granen, hop, enzovoort. Hoewel de termen 'mede' en 'honingwijn' vaak door elkaar worden gebruikt, differentiëren sommige culturen tussen de twee. Het kenmerkende van mede is dat de belangrijkste bron van zijn vergistbare suiker afkomstig is van honing.

Hoewel mede wellicht het oudste alcoholische drankje is, is het de honing die het zo boeiend maakt.

Zelf mede maken

Benodigdheden voor het maken van Mede

Mede brouwen is iets eenvoudiger dan bier brouwen, dus je hebt ook minder apparatuur nodig. Hier is een lijst van de benodigdheden:

 • Trechter
 • Gistingsemmer
 • Waterslot en stop voor de gistingsemmer
 • Korte lengte slang
 • Grote voedselveilige emmer - zorg ervoor dat deze bestand is tegen kokend water (ongeveer 10 liter)
 • Grote metalen lepel

 

Ingrediënten voor een mede

De meeste gespecialiseerde apparatuur is verkrijgbaar bij brouwwinkels. Je hebt het volgende nodig:

 • 750 g honing naar keuze (hoe smaakvoller, hoe beter)
 • Pakket brouwers- of wijnmakersgist
 • Extra honing om na te zoeten
 • 25 g no-rinse sanitair poeder (bijv. SureSan - natriumpercarbonaat)
 • Zuur regelaar zoals citroenzuur op 1 g/liter (dus 5 g voor een batch van 5 liter)
 • Gistvoedingsstoffen 2 g/liter (dus 10 g voor een batch van 5 liter)
 • 2 Campden-tabletten

Basisrecept voor mede

Nu je de basis kent over het maken van een mede is het tijd om de stappen door te nemen! Tip, wil je een andere mede recept proberen? Kijk dan een op de mede pagina van Brouwpunt.

Stap 1: Steriliseren

Zoals bij elke vergisting is het belangrijk om een schone, steriele omgeving te hebben zodat de gist kan groeien, maar niets anders. Maak je werkruimte schoon met oxi en ook je materialen.

 • Maak een oplossing van sanitair poeder met water in de emmer volgens de instructies op het pakket.
 • Giet een deel van deze oplossing in de gistingsemmer en draai het een paar minuten rond om de vergistingsemmer te desinfecteren. Giet dit terug in de emmer, zorg ervoor dat er niets in de emmer achterblijft.
 • Desinfecteer de trechter, de stop, lepel en het waterslot door ze in de oplossing in de emmer te plaatsen.
 • Haal de apparatuur uit de emmer en plaats ze op je schone werkblad. Giet de desinfectieoplossing weg.

Je emmer, gistingsemmer en deksel en andere apparatuur moeten nu zijn ontsmet en klaar zijn om mee te brouwen.

Stap 2: Het maken van de mede

Deze instructies produceren een lichte session mede met ongeveer 4% alcohol, wat betekent dat we beginnen met 150 g honing per liter (dus voor 5 liter is dat 750 g).

 • Voeg 5 liter gekookt water toe aan de gesteriliseerde emmer.
 • Voeg de gistvoeding en zuur regelaar toe en roer met de lepel totdat alles is opgelost.
 • Voeg nu de honing toe aan het gekookte water en roer opnieuw totdat alle honing is opgelost.
 • Laat de vloeistof een tijdje afkoelen om je emmer niet te beschadigen of te laten barsten en gebruik dan de trechter om het over te brengen.
 • Laat je vloeistof afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de gist toevoegt.
 • Herhydrateer je gist volgens de instructies en laat het 5 minuten staan. Voeg het toe aan je gistingsemmer en schud voorzichtig om te mengen.
 • Voeg het waterslot toe aan de gistingsemmer, vul het met water en laat het op een koele, donkere plaats staan waar het niet wordt verstoord gedurende 2-3 weken.

 

Hoe weet ik of het heeft gewerkt?

Je zult weten dat je gistpitch succesvol was als na ongeveer 6 uur gas begint te bubbelen uit je waterslot. Dit is CO2, een natuurlijk bijproduct van fermentatie en de reden waarom bier bubbels heeft.

Naarmate de vergisting vordert, zul je merken dat er een laag sediment ontstaat op de bodem van je vergistingsemmer. Dit zijn dode en inactieve gisten en volkomen normaal. Het kan worden verwijderd om de helderheid en smaak te verbeteren.

 

Hoe weet ik wanneer het klaar is?

Na een paar weken (afhankelijk van de temperatuur) zou je moeten zien dat het borrelen in het waterslot vertraagt en stopt. Als dit is gebeurd, heeft de gist alle suiker omgezet in alcohol en is je mede bijna klaar.

Zet je vergistingsemmer rechtop in je koelkast gedurende 24-48 uur. De koude omstandigheden zullen ervoor zorgen dat je gist inactief wordt en uit de oplossing valt. Hoe langer je het laat staan, hoe helderder het zal worden.

 

Hevelen en na-zoeten

Denk er altijd aan om al het materiaal dat in contact komt met je mede te desinfecteren.

Gebruik vervolgens een stuk buis en een hevel om de bovenste heldere laag van je mede in je gedesinfecteerde emmer te verplaatsen. Zorg ervoor dat je het sediment op de bodem van je vergistingsemmer achterlaat. Een handig trucje: houd je buis ongeveer 2 cm van je inactieve gist en blijf zo stil mogelijk bij het hevelen, laat de zwaartekracht het werk doen.

Aangezien je vergisting is voltooid, zou alle honing erin moeten zijn omgezet in alcohol. Dit betekent echter ook dat je mede momenteel behoorlijk droog zal zijn en je misschien wat meer honing wilt toevoegen om het te zoeten (dit staat bekend als na-zoeten).

Deze extra toevoeging van honing kan ervoor zorgen dat je mede opnieuw begint te gisten, dus om dit te voorkomen, voeg je 2 Campden-tabletten aan de honing toe. Campden-tabletten bestaan uit natriummetabisulfiet, een additief dat gist en bacteriën doodt. Zwavelieten worden vaak gebruikt in wijn- en ciderproductie.

Los je honing en tabletten op in een kleine hoeveelheid heet water en giet zoveel als je wilt in je mede. Je zou nu een 4-5 liter semi-zoete, niet-bruisende mede moeten hebben met een alcoholpercentage van 4%.

Reinig en ontsmet je gistingsemmer en breng je mede er opnieuw in.

 

Conditioneren van je mede

Laat de container 2-6 weken op kamertemperatuur, uit de directe zon, om te rijpen. Conditionering zorgt ervoor dat de smaken zich vermengen. Als het klaar is, overbrengen naar flessen voor langdurige opslag.

 

Bekijk ook andere recepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.